A wie ktoś jakie montuje fabryka do O2 Tour 1.6 BSE???
[O2] świece zapłonowe NGK do OCTAVII II 1.6 z LPG
Zwiń
X
-
trzyelektrodowe
Ciekawe dlaczego niektórym silnik na gazie na nich przerywa...Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
rom, no właśnie nie neguję tego, ale od dobrego LPGowca-montażysty słyszałem że najlepsze świece do LPG to takie, które przewiduje fabryka dla silnika do benzyny.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kult0035Ja sam sobie wymieniłem po 30.000 km. Były trójelektrodowe firmy NGK robione dla VW/AUDI (było wybite logo tych trzech firm).
Włożyłem też trójelektrodowe NGK, tyle, że z mniejszym odstępem elektrod niż fabryczne, teraz mam 0,8 mm bodajże.
Ja osobiście polecam świece Denso K20TT jednoelektrodowe
Odstęp od elektrod miał być 0,8 mm a po zmierzeniu szczelinomierzem był ponad 1 mm
Zmniejszyłem odstęp pomiędzy elektrodami na 0,7 mm i auto śmiga jak ta lala.
Poprawiała się dynamika i elastyczność
Na świecach włożonych przez fabrykę elastyczność na 4 od 60 do 100 11,5 s na Denso 10,6
80-120 na 5 fabryczne 16,5 Denso 15,3s
No i cena około 13 zł sztuka. Nalatane mam na nich 27 tysięcy i sprawują się super zera falowań obrotów wypadania zapłonów. Na fabrycznych NGK na zimnym silniku po przejściu na gaz trząchało całym autem. Dopiero na ciepłym robił się spokój ale nie była to idealna praca tak jak na benzynie. Zrobiłem na nich 45 tysięcy.
Niedługo wymiana oleju i z ciekawości wykręcę jedną i obejrzę jak się ma jak będą elektrody nie po upalane i odstęp w normie (0,7 do 0,9) mm to posiedzą następne 15 tysięcy.
Komentarz
-
-
Witam, wczoraj też jestem po wymianie (45tys) świec we własnym zakresie które wymieniłem na BKUR6ET-10 22zł szt (3 elektrody) i to pewnie przepłaciłem ale w ASO proponowali mi po 43 i po wielkich znajomościach i wykłóceniach o rabat, 36zł za szt. Oryginalnie miałem założone też 3 elektrodowe Mam do Was zapytanie jak wymieniacie te świece, macie jakiś patent na wymianę klucz specjalny czy jak, ja wczoraj przekląłem wymianę i powiedziałem nigdy więcej heheh po pierwsze nie mogłem zdjąć fajek z nich bo tak są zamelinowane że tam łapy nie włożysz co ja mówię palucha nie włożysz, po drugie kluczem też nie za bardzo podejście, już wiem że muszę skombinować przedłużkę na przegubie a nie prostą do klucza ale to i tak musi chyba być jakiś prostszy patent na to ?? Przy 3 elektrodach jak sprawdzać przerwę, po wymianie na wolnych obrotach zauważyłem lekkie drgania silnika tak jakby chodził chodził płynnie i nagle przerwał i znowu płynnie płynnie i przy tym przerwaniu autkiem "wstrząsa" ;]
Komentarz
-
-
podłącz vaga i sprawdź czy nie ma błędów z wypadaniem zapłonu np 16684 16685 16686 16687 16688. Również aktualnie z tym walczę i po wymianie całego układu WN doszedłem do stanu rzeczy że na jednoelektrodowej świecy i przerwie 0,7mm silnik przestał przerywać na biegu jałowym i obrotach poniżej 1000rpm. Dostęp w 2.0 również świetny ale wydaje się że odrobinę lepszy niż w 1.6. U mnie wystarczy klucz na przegubie, najgorzej zdjąć "fajkę" ze świecy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RogoPrzy 3 elektrodach jak sprawdzać przerwę, po wymianie na wolnych obrotach zauważyłem lekkie drgania silnika tak jakby chodził chodził płynnie i nagle przerwał i znowu płynnie płynnie i przy tym przerwaniu autkiem "wstrząsa"
Komentarz
-
-
Jak były trzy elektrodowe NGK to czemu nie spróbować jednoelektrodowych.
Porównasz będziesz wiedział co lepsze.
Zaznaczam że trzeba zmniejszyć przerwę pomiędzy elektrodami na 0,7 -0,8 mm
Cena Denso K 20 TT w granicach 12 zł za sztukę nie wiem ile NGK
Ja nie zwalam kolektora a wymiana świec odpowiednim kluczem u mechanika trwa 15 minut i koszt 20 zł.
Trzeba to robić z wyczuciem i cierpliwością.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kalelJakie w końcu założyć do 1.6 BGU z LPG
Spróbuj zobaczysz czy u ciebie będzie jakaś różnica w stosunku do trzy elektrodowych.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kalelTo może odświeżę temat.
Jakie w końcu założyć do 1.6 BGU z LPG, NGK czy zachwalane Denso ?
NGK są 3 elektrodowe.
[ Dodano: Sro 17 Kwi, 13 01:25 ]
Zamieszczone przez filip_autoJa nie zwalam kolektora a wymiana świec odpowiednim kluczem u mechanika trwa 15 minut i koszt 20 zł.
Komentarz
-
-
Koledzy i Koleżanki, czy w 1.6 BSE + LPG LR jeździ ktoś z Was na świecach NGK BKR6EIX-11 (jednoelektrodowe irydowe)? Jak to się sprawuje? Czy jest jakaś różnica od tych seryjnych NGK w przypadku zasilania LPG? Silnik pracuje równiej, tzn. mniej zapłonów "wypada"?
A może lepiej NGK V-Line ? Jakie powinny mieć oznaczenie do 1.6 BSE?Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mkania777czy w 1.6 BSE + LPG LR jeździ ktoś z Was na świecach NGK BKR6EIX-11 (jednoelektrodowe irydowe)?
Komentarz
-
-
leonn, mirus1967, dzięki Panowie.
Koledzy, a powiedzcie mi jedno, które lepiej zapodać do LPG NGK V-line 24 czy V-Line 27 ?
Ztego co się orientuję to 24 mają odstęp elektrod masowych 1.1mm, a 27 ma 0,8mm.
Która bedzie lepsza do LPG? Podobno te z mniejszym odstępem elektrod.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Komentarz
-
Komentarz